Weselne alkohole, a nasza tradycja

weselne alkohole a nasza tradycja

Wesele to nie tylko zabawa, ale także i wyjątkowa kuchnia z kilkoma obowiązkowymi elementami, które muszą się znaleźć na polskim stole. Jednym z nich jest alkohol, który powinien być fundowany przez ojca pani młodej. Staropolski, szlachecki zwyczaj nakazuje by ojciec gdy urodzi mus się córka zakopał beczkę okowity pod ziemia, która ma być wyciągnięta dopiero na jej wesele. Poza tym, że informacja ta jednoznacznie pokazuje kto w polskiej tradycji odpowiada za alkohol na weselu to pokazuje jak bardzo zależy, by był on dobry. Leżakowana pod ziemią w odpowiedniej temperaturze wódka lub miód pitny nabiera wyjątkowego smaku. Dzisiaj zwyczaj ten nie jest już przestrzegany, choć zdarzają się miejsca w Polsce gdzie można go spotkać. Wiadomo jednak, że w dzisiejszych czasach, gdy napoje alkoholowe są pod monopolem państwa, ciężko jest samemu rozdestylować tak sporą ilość alkoholu. Innym ważnym elementem wesela jest słynny tort weselny. Tradycja nakazuje, by to państwo młodzi razem go pocięli i obdarowali osobiście każdego gościa na swoim weselu.

Dodaj komentarz

Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa